IAIN MATTHEWS & THE SALMON SMOKERS – FAKE TAN

Artiest info
Website
facebook
Label: Continental Song City / CRS
 

Voor wie in de voorbije jaren trouw deze recensiepagina’s van ‘Rootstime’ heeft gelezen hoeven we de Britse in Nederland wonende folkzanger en songschrijver Iain Matthews allicht niet voor te stellen. Zijn eerste stappen in de muziekwereld zette hij eind 1967 als mede-oprichter van de legendarische Britse folkband ‘Fairport Convention’ en als leadzanger op hun drie eerste albums en daarna in de jaren ’70 als lid van de band ‘Plainsong’ met ook Sandy Denny en Richard Thompson in de bezetting.

Hij dook in de voorbije jaren op deze pagina veelvuldig op met platen die in diverse hoedanigheden werden uitgebracht: als soloartiest, als frontman van de bands ‘Matthews’ Southern Comfort’ en ‘The Matthews Baartmans Conspiracy’ met BJ Baartmans als muzikale partner en ook nog in een samenwerkingsverband met de Nederlandse singer-songwriter Ad Vanderveen dat ‘The Iain Ad Venture’ als naam kreeg.

Vandaag stellen we u hier zijn meest recente project voor waarin hij samenwerkt met een aantal Scandinavische muzikanten uit Noorwegen. Onder de naam ‘Iain Matthews And The Salmon Smokers’ verschijnt het album “Fake Tan” waarop Iain Matthews met deze band liedjes brengt uit zijn tijd bij ‘Fairport Convention’ en ‘Plainsong’ en uit zijn vroegere soloplaten en de platen die hij opnam met ‘Matthews’ Southern Comfort’. Dit uitzonderlijke nieuwe album werd opgenomen in de ‘Kleiva Studio’ van ‘Salmon Smokers’-multi-instrumentalist en producer Freddy Holm in het Noorse Halden.

Naast duivel-doe-al Freddy Holm op alle overige instrumenten speelden ook Eivind Kløverød op drums en percussie, Omar Østli op elektrische gitaren en Finn Tore Tokle op akoestische basgitaar en contrabas mee bij de opname van de elf tracks op “Fake Tan”. Volgens Iain Matthews voegden ‘The Salmon Smokers’ meer frisheid en energie toe aan zijn originele songversies. Maar oordeelt u daar misschien best zelf over door even te luisteren naar twee tracks uit dit album die we op bijgaande audiovideo’s meegeven met het van ‘Fairport Convention’ gekende Joni Mitchell-nummer “Woodstock” en “Ballad Of Gruene Hall” uit Iain Matthews’ soloalbum “The Dark Ride” van 1994.

De opfrissing die aan al deze oudere nummers werd gegeven voor dit album zal voor een hernieuwde kennismaking met deze songs zorgen voor een nieuwe generatie van liefhebbers van de betere folkmuziek en een introductie vormen in het enorme oeuvre uit de meer dan vijf decennia durende carrière van de nu 76-jarige Iain Matthews. Er is met het nummer “I Threw My Hat In” ook één splinternieuwe song op “Fake Tan” te horen en ook het door hem gecomponeerde nummer “Reno Nevada” dat ‘Fairport Convention’ destijds nooit heeft opgenomen kreeg een plaatsje op de tracklijst van deze plaat, net als een nooit eerder uitgebrachte coverversie van Bob Dylan’s nummer “It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry” uit zijn album “Highway 61 Revisited” van 1965. Wij kwamen echter nog het meest onder de indruk van de prachtballad “If You Saw Thro’ My Eyes” en van de heerlijke albumafsluiter “Keep On Sailing” waarin Iain’s geweldige stemgeluid van begin tot einde imponeert.

(valsam)